NB25

Det här är Klimatsvarets fjärde nyhetsbrev 2022.


Nu när klimatpolitiken i Sverige går åt helt fel håll, kan vi inspireras av medmänniskor som kämpar på andra ställen. En lokalgrupp inom Citizens’ Climate International (CCI) bildades i Haiti i februari i år, och lyckades få huvudstaden Port-au-Prince att ställa sig bakom Icke-spridningsavtalet för fossila bränslen.I Haiti framställs 80 % av elen från importerade fossila bränslen (och det är inte landets enda problem) så det är en imponerande insats.


I EU har Fit for 55 fastställts och vår analys i Klimatsvaret visar att Avgift och Utdelning kan vara en viktig pusselbit för att uppfylla Sveriges beting. Vi har också alltmer uppmärksammat skogens avgörande roll som kolsänka. Lisa Röstlunds banbrytande bok Skogslandet har varit underlag för en studiecirkel under hösten.


Här i Sverige fortsätter vi med vår kampanj riktad mot de företag vars representanter skrev en debattartikel i Aftonbladet före valet. Vi tänker oss att Avgift och Utdelning passar dem som hatt i handske. Vi har fått stöd bland andra av We Don’t Have Time genom grundaren Ingmar Rentzhog. Förhoppningen är att några av de här företagen ska bli de första i en lång lista av organisationer och enskilda som ska uttrycka sitt stöd offentligt så att vi kan publicera det på vår hemsida.


Klimatsvarets medlemmar har fått ett 40-tal insändare publicerade i drygt 120 tidningar runt om i landet och vi är också aktiva på sociala medier. 14 möten har genomförts med politiker och andra beslutsfattare.Vi har nätverkat och bidragit till CCI:s kampanjer inför G7-och G20-mötena.


Vi önskar God jul och ett Gott nytt år! Hoppas att 2023 blir ett bra år för klimatarbetet och att vi även i framtiden kan njuta av skidåkning någonstans i Sverige.
Foto: Erik Moe
- - - - - - - - -

Vill du engagera dig? Tag kontakt med oss via vår hemsida. 


Ifall du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss behöver du bara svara på detta mejl med ett vänligt ”Nej Tack” på ämnesraden, eller inuti mejlet ifall du vill motivera ditt beslut. Vi följer datadirektivet GDPR och sprider inga persondata till någon utanför Klimatsvaret.www.klimatsvaret.se  •  © Klimatsvaret - CCL Sverige 2013  •  Sidan uppdaterad 2022-12-27