NB4Hej!


Detta är Klimatsvarets fjärde nyhetsbrev.


När det känns motigt är det bra att tänka på att det finns andra som kämpar för en hållbar framtid, både inom Klimatsvaret och inom andra organisationer. I fredags var vi  på Mynttorget i Stockholm, där skolstrejken fortsätter. Några av ungdomarna sade några ord om varför de var där och vad de ville uppnå, och mer än en nämnde ett pris på koldioxid.

 

Klimatsvaret vill att Sverige ska vara ett föregångsland som kan inspirera andra genom att införa en snabbt stigande koldioxidavgift. Vi anser att Avgift med utdelning är en av de snabbast verkande åtgärderna man kan ta till inom det ekonomiska system vi har. Det är sannolikt att det systemet måste ändras, men det finns inte tid att vänta på den förändringen. Klimatsvarets förslag skulle kunna införas så snart en riksdagsmajoritet röstar för det, och vårt uppdrag är att så snabbt som möjligt bygga den politiska viljan att göra det. Vi kan hjälpa de skolstrejkande ungdomarna när de försöker väcka människor till handling och få politiker att förstå lägets allvar genom att visa på vårt konkreta förslag. Därför är det bra ifall medlemmar och sympatisörer till Klimatsvaret ställer upp och deltar i Fridays For Future och pratar med dem som är där.


I USA har nu ett lagförslag om Avgift och Utdelning lagts fram i representanthuset. Citizens’ Climate Lobby i USA stödjer förslaget, eftersom man beräknar att utsläppen ska minska med 40 % inom 12 år, eftersom utdelningen hjälper låg- och medelinkomsttagare ekonomiskt, eftersom man förutspår 2,1 miljoner extra arbetstillfällen det kommande decenniet inom förnybar energi, och eftersom lagförslaget lagts fram av ledamöter från båda partier.


Kanadas premiärminister Justin Trudeau har meddelat att Kanada kommer att införa en koldioxidskatt med utdelning. De provinser som inte redan har ett stigande pris på koldioxid som uppfyller den federala regeringens krav kommer att få införa något som påminner om CCL:s förslag. Sju av tio hushåll beräknas få tillbaka mer än vad de förlorar på stigande kostnader för energi.


En undersökning visar att stödet för en koldioxidskatt ökade efter det att Trudeau annonserade att hela intäkten skulle delas ut. Det vanligaste skälet att motsätta sig en koldioxidskatt är att man tror att det bara är ett sätt för staten att få in mer pengar. Det här visar hur viktig Utdelningen i Klimatsvarets förslag är. För att få politiker att våga höja avgiften tillräckligt mycket krävs väljarnas acceptans, och utdelningen är nödvändig för det.


Klimatsvaret vill göra en nysatsning på Facebook, med en öppen grupp där de som är intresserade av blocköverskridande förslag för klimatet i allmänhet kan mötas. Men vad ska den heta? Skicka ditt förslag till henrik.petren@klimatsvaret.se senast den 14 december. Det bästa förslaget vinner Björn Wimans (kulturredaktör på Dagens Nyheter) bok ”Sent på jorden”.


Idag är det första advent, en dag som för många förknippas med hopp och längtan. Det är också dagen innan COP 24, FN:s klimatmöte i Katowice, börjar. Låt oss hoppas att de som möts där lyckas sätta medmänskligheten främst.Klimatkrisen är mänsklighetens största utmaning, och det är naturligt att den ibland kan kännas övermäktig. Låt oss då komma ihåg att ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Vi tror att Klimatsvarets metod är ett bra uttryck för den tanken.


- - - - -

Vill du engagera dig? Kontakta oss gärna!

www.klimatsvaret.se  •  © Klimatsvaret - CCL Sverige 2013  •  Sidan uppdaterad 2018-12-02