NB19

Hej!


Detta är Klimatsvarets tredje nyhetsbrev 2021.


I Sverige har vi haft den första värmeböljan, och Kanada har noterat obegripliga drygt 49 grader Celsius i British Columbia. Regeringskrisen och fotbollen upptar oproportionellt mycket utrymme i media. Jag vill inte förringa bostadsfrågan, men eftersom jag är inne på att klimatkrisen kräver någon form av samlingsregering tycker jag inte att partierna rör sig åt rätt håll just nu. Fotbolls-EM spelas av någon anledning i flera länder, och jag antar att få resor mellan arenorna görs med tåg. Gräsmattan i trädgården är ett förtorkat minne och träd och buskar torkar. Det är inte lätt att njuta av någon ledighet. Samtidigt hoppas jag att ni kommer att kunna få återhämtning. Jag vet att många som läser dessa brev kämpar hårt för en beboelig värld.


Klimatsvaret uppmärksammades i maj i en artikel i tidningen Syre, där fokus låg på utdelningen och hur den kan liknas vid en s.k. basinkomst. Vi fick också möjlighet att förklara hur en koldioxidavgift med utdelning skiljer sig från en ”vanlig koldioxidskatt” i YouTube-kanalen ”The Evolution Show” som drivs av Johan Landgren. Avsnittet publiceras inom kort. Klimatsvaret har nu också en egen kanal på YouTube där man kan se det webinarium riktat mot föredrag som Klimatsvaret anordnade i våras.


Den 14 juli kommer Europakommissionen att presentera vad som kallas ”Fit for 55”, ett antal lagförslag inom den Gröna given som syftar till att uppnå utsläppsminskningar om minst 55 % år 2030 (med 1990 års nivåer som referens). Utsläppshandeln ETS fortsätter att vara det drivande instrumentet. Tyvärr väljer man inte avgift och utdelning för transportsektorn, utan väljer i stället ett utvidgat ETS. Klimatsvaret driver ju sedan länge förslaget ”Avgift och Utdelning” för just vägtransporter i Sverige eftersom det är en sektor vi rår över nationellt. Det borde alltså vara det snabbaste sättet för Sverige att visa sig som ett föredöme med en verkligt effektiv klimatåtgärd som kan användas av alla länder. Vi får avvakta och se vilka lagförslag som blir verklighet och återkomma till vilka konsekvenser de eventuellt får för vårt arbete.


Efter att kommissionen presenterat sitt förslag ökar möjligheten för CCL i Europa att påverka via sina medlemsländer, under vad som kallas den första behandlingen av förslaget. Här gäller det alltså att försöka träffa centrala personer under en rivstart i augusti.


Med önskan om en bra sommar!


- - - - - - - - -

Vill du engagera dig? Tag kontakt med oss via vår hemsida. 


Ifall du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss behöver du bara svara på detta mejl med ett vänligt ”Nej Tack” på ämnesraden, eller inuti mejlet ifall du vill motivera ditt beslut. Vi följer datadirektivet GDPR och sprider inga persondata till någon utanför Klimatsvaret.www.klimatsvaret.se  •  © Klimatsvaret - CCL Sverige 2013  •  Sidan uppdaterad 2021-07-08