NB21

Det här är Klimatsvarets femte nyhetsbrev 2021.


Efter några dagars underbart vinterväder kom verkligheten tillbaka med flera plusgrader och slask lagom till nyår. Klimatkrisen tar ju aldrig ledigt, men de flesta av oss behöver nog göra det ibland. Jag hoppas att ni fått möjlighet att fylla på energireserverna under julhelgen.


2021 har inte lett till de framsteg CCL hoppas på. Det stora lagförslagspaket som demokraterna försöker baxa igenom kongressen, har hakats upp av en senator vars röst är nödvändig. Det måste vara en enormt frustrerande sits för våra vänner i USA, och det visar tydligt varför det är så viktigt att försöka förankra idén om utsläppsavgifter med utdelning så brett som möjligt, helst blocköverskridande. Man ger förstås inte upp utan fortsätter påtryckningskampanjen för att se till att ett pris på koldioxidutsläpp inkluderas i paketet.


I Sverige fick vi ju en ny regering, och en del diskussioner kring budgeten och dess effekter. Det är tydligt det uppfattas som politiskt vinnande att sänka bensinskatten. 2013 skrev Konjunkturinstitutet i en rapport att bensinpriset skulle behöva höjas med 30 kr per liter för att klimatmålen ska nås. Klimatsvarets lösning på det här problemet är förstås den direkta utdelningen till hushållen. Bensinupproret har nu fått sällskap av ett Energiuppror, som vill diskutera energipolitik, men inte klimatpolitik. Jag vet inte riktigt hur det skulle gå till, men det är naturligt att stigande energipriser får stor uppmärksamhet. Upprörda konsumenter hörs av politikerna, som riskerar att ”dra i bromsen” för höjda utsläppsavgifter. Den nödvändiga omställningen till utsläppsfritt riskerar att få klä skott för andra problem som otillräcklig kapacitet. Diskussionen om hur man får med sig alla, även dem med svag ekonomi, i omställningen kommer bara att tillta, till exempel kring EU:s sociala fond. CCL engagerar sig på EU-nivå för att försöka styra EU:s verktyg mot något som så mycket som möjligt liknar Avgift och Utdelning.


Nu vill vi rikta ett tack för allt arbete under 2021, i första hand till er aktiva inom Klimatsvaret, men också till alla er som engagerar er i klimatfrågan. Vi vill också önska ett gott nytt 2022, med verkliga klimatframsteg.


- - - - - - - - -

Vill du engagera dig? Tag kontakt med oss via vår hemsida. 


Ifall du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss behöver du bara svara på detta mejl med ett vänligt ”Nej Tack” på ämnesraden, eller inuti mejlet ifall du vill motivera ditt beslut. Vi följer datadirektivet GDPR och sprider inga persondata till någon utanför Klimatsvaret.www.klimatsvaret.se  •  © Klimatsvaret - CCL Sverige 2013  •  Sidan uppdaterad 2021-12-31