Pressmeddelande_180907
Klimathotet kräver blocköverskridande lösningar


7 september 2018

För omedelbar publicering.


Pressmeddelande från Klimatsvaret - CCL Sverige

gällande den nya riksdagen och klimathotetVår nya riksdag, som väljs på söndag, ställs inför en kritisk situation – den globala uppvärmningen utgör ett hot mot Sverige, och världen, som saknar motstycke. När den nya riksdagen samlas finns det INGEN viktigare fråga för Sveriges och världens framtid än klimathotet.


– Det som står på spel kunde inte vara större. ALLA barns framtid ligger i vågskålen, säger Lars Almström, talesperson för Klimatsvaret.


Klimatsvaret gratulerar alla representanter för Sveriges folk som nu väljs.

Vi hoppas på ett blocköverskridande samarbete som snabbt leder till en klimatpolitik

- som säkerställer ett stadigt stigande pris på koldioxidutsläpp.

- som inte innebär skattehöjningar.

- som är globalt genomförbar. Sveriges utsläpp är en mycket liten del av världens totala koldioxidutsläpp, men vi kan ändå göra stor skillnad genom att gå före och visa upp en fungerande klimatpolitik som alla länder kan använda.


Det bästa förslag som hittills framförts är en stigande avgift på koldioxidutsläpp, med full utdelning av den insamlade avgiften, i lika stora delar till alla medborgare.


– En sådan konstruktion skulle tillåta att koldioxidavgiften snabbt kunde bli tillräckligt hög för att minska utsläppen, och utdelningen skulle garantera väljarnas stöd för förslaget, säger Lars Almström.


Avgift och Utdelning skulle också kunna införas i alla utvecklade stater.


Klimatsvaret hoppas att det bland de ledamöter som nu väljs finns ledare som vågar träda fram och ta initiativ till en blocköverskridande arbetsgrupp för en effektiv klimatpolitik, med brett stöd i riksdagen.
---------------

Klimatsvaret är den svenska delen av Citizens’ Climate Lobby, en mycket snabbt växande amerikansk klimatorganisation med arbetsgrupper på sex kontinenter.


Avgift och Utdelning är ett politiskt förslag som alla partier som vill vidta kraftfulla klimatåtgärder kan stödja. En stigande avgift med full utdelning skulle ge näringsliv och allmänhet tid att genomföra en nödvändig omställning.

Utdelningen ger stora möjligheter till individuella val, samtidigt som marknaden genom prissignalerna ger alla parter tydlig information om vad som är rätt och vad som är fel ur klimatsynpunkt.


Mer information om Klimatsvaret och Avgift och Utdelning finns på vår webbsida  www.klimatsvaret.se


Presskontakt:

Lars Almström:  lars.almstrom [på] klimatsvaret.se     tel:  0705-912112

www.klimatsvaret.se  •  © Klimatsvaret - CCL Sverige 2013  •  Sidan uppdaterad 2018-09-07