NB7Hej!


Detta är Klimatsvarets andra nyhetsbrev 2019.


"Vad ska vi göra? - Rädda klimatet!"


Det kändes bra att se Mynttorget fyllas av elever och sympatisörer för den stora fredagsmanifestationen den 15 mars, och att veta att samma sak sker världen över. Och även om ungdomarna var i stor majoritet i fredags, fanns det gott om andra där också. Man var också tydlig med att alla är välkomna dit på fredagar, så länge man kan och vill. Jag såg till och med en skylt som visade att "Bureaucrats For Future" var på plats.


"När ska vi göra't? - Nu! Nu! Nu!"


Debattartikeln som publicerades i Dagens Nyheter samma dag, där 270 klimatforskare uttryckte sitt stöd för skolstrejkerna och underströk att eleverna förstått lägets allvar, borde också göra det svårt för alla utom de mest vetenskapsförnekande klimatskeptikerna att avfärda fredagsrörelsens budskap.


"Hur ska vi göra't? - A&U! A&U! A&U!"


Nå, det slagordet förekom inte i fredags, men vi fortsätter att verka på vårt sätt. Det är bra att engagemanget för klimatet ökar. Ju fler som sätter frågan främst desto större chans till politiska beslut. Då kommer förstås frågan vilka beslut som behöver fattas, och då gäller det att vi har förankrat idén om Avgift och Utdelning hos så många som möjligt. Klimatsvaret är en lobbyorganisation som för konstruktiva samtal, och därför undviker att ställa krav. Men vi har ingenting emot att andra kräver handling av våra folkvalda. Båda arbetssätten behövs.


Maria Wetterstrands utredning om flyget väckte uppmärksamhet. Tyvärr skymde den eventuella jävsfrågan innehållet en smula, men Klimatsvaret kritiserade satsningen på biobränsle i ett pressmeddelande och ett antal insändare (minst 30 tryckta). Dessutom bad tidningen ETC oss skriva ett debattinlägg i ämnet.


Inför det viktiga EU-valet i maj kommer vi att försöka nå så många av kandidaterna som möjligt för att prata om Avgift och Utdelning. Jag hoppas att de tagit intryck av fredagsmanifestationerna och att alla ni som kämpar för en hållbar värld känner den energi de ger.

Klimatkrisen är mänsklighetens största utmaning, och det är naturligt att den ibland kan kännas övermäktig. Låt oss då komma ihåg att ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Vi tror att Klimatsvarets metod är ett bra uttryck för den tanken.


- - - - -

Vill du engagera dig? Kontakta oss gärna!

www.klimatsvaret.se  •  © Klimatsvaret - CCL Sverige 2013  •  Sidan uppdaterad 2019-03-17